Annonse
00:00 - 06. april 2018

Urettens omkostninger

Svenske Linnea Axelssons diktepos forteller det tyvende århundrets samiske historie.

Korreksjon: Linnea Axelsson vil rette opp historiske skjevheter med sitt episke diktverk Ædnan.
Annonse

Gikk man forbi Stortinget 5. desember i fjor, kunne man ikke unngå å legge merke til teppet av 400 reinsdyrskaller som snodde seg foran bygningen. Og befant man seg i Tana sentrum 1. februar 2016, ble man møtt av en haug med 200 reinsdyrshoder, der et pyntelig, lite norsk flagg var plantet på toppen. Begge installasjonene hører til Máret Ánne Saras «Pile o´Sápmi», et kunstverk som følger Saras brors rettssak mot statens nedregulering av reintallet i hans flokk.

Også svenske Linnea Axelssons massive diktepos Ædnan er på sitt vis et monument over statens overgrep mot samene. I diktet legger Axelsson frem det tyvende århundrets nordiske samehistorie, sett gjennom øynene til fortellere fra to familier i tre generasjoner.

Historiekorreksjon. Tittelen Ædnan, som på nordsamisk kan bety landet, marken og jorden, bringer – sammen med sjangerbetegnelsen – tankene til verk som har definert hele den vestlige sivilisasjonen, som Eddaene, Aeneiden, Iliaden. Konteksten understreker diktets korrigerende ærend, den milde insisteringen på at også denne historien er viktig, like viktig som det vi tar for gitt. Jeg sier milde, for i tonen er Axelssons dikt ikke et flammende stridsskrift, konfrontasjonen smyger seg innpå, den er ikke like åpenbar som i for eksempel «Pile o´Sápmi».

Lese mer?

ALLEREDE ABONNENT?
ABONNEMENT
Fra kr 39,-
per uke ved kjøp
av 12 mnd abonnement
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse

Les om hvordan vi behandler dine personopplysninger

Vi anbefaler deg å lese personvernerklæringen og sette deg inn i hvordan vi behandler dine opplysninger. Den vil gi deg bedre oversikt over og kontroll på hva som brukes og lagres av dine persondata. Du finner all informasjon her.