Annonse
00:00 - 27. april 2018

Sanger i en kryssild

Kjartan Fløgstad har samlet sangtekster fra forfatterskapets kriker og kroker, og resultatet er et uttrykk for hans livslange leting etter «folket».

Kjartan Fløgstad har samlet sangtekster fra forfatterskapets kriker og kroker. Arkivfoto: Ellen Lande Gossner
Annonse

Hvem vet hva en «sandharpe» er? At det tematiseres i det nyskrevne åpningsdiktet til Kjartan Fløgstads siste samling, og så blir forklart i en fotnote, er en lettelse. Mine første assosiasjoner gikk til Pat Boone, Patsy Cline og den gamle slageren «Love Letters in the Sand». Men assosiasjonen gikk i feil retning. Det er nok ikke borgernes late og muntre strandliv, men snarere den filtrerte sanden som arbeiderne bruker i betongstøpingen, som er et samlende uttrykk for Fløgstads tema.

Dikteren har samlet sangtekster fra forfatterskapets kriker og kroker. Sangsamlingen er både tilbakeskuende selvbiografisk og støtter seg til en diktertradisjon med fjernere aner. Jeg hadde ikke noe piano i nærheten, så jeg ble fristet til å lese diktene høyt for meg selv – noe versene som regel tåler uten videre. Mange av dem kunne også tåle å læres utenat. Sanger kan jo være toner med ord til – eller også ord med tonefølge. Men det kan oppstå kritiske spenninger når tonene og ordene stammer fra forskjellige struper.

Kampsanger og sjømannsviser. Fløgstad er høflig opptatt av musikernes bidrag til tekstenes popularitet, noe vi overser akkurat i denne sammenhengen. Med fremmede og forskjellige tonesettere er vi på fortolkningenes banehalvdel. For Fløgstad synger ikke sine egne viser og er heller ikke ansvarlig for tonesettingen av dem. Slik sett skiller han seg fra Evert Taube og Cornelis Vreeswijk.

Allerede abonnent?
Fra
189 kroner
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning.
Du får alt stoffet som er i papiravisen,
eksklusive nettsaker, eAvis
og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse