Annonse
00:00 - 06. april 2018

Overhørt nytt fra betongens verden

Annonse

Et forsøk på å forstå tittelen på Kjartan Fløgstads arbeiderroman, Dalen Portland, endte nylig med en gjennomgang av betongens historie her i avisen. Men hva med betongens fremtid? Da notisredaksjonens utsendte satt kledelig på en benk og leste ved Huk-stranden i påskesolen, kom svaret. To høylytte unge menn satte seg på nabobenken, hvorpå den ene doserte til sin kompanjong: Betong er som kjent enormt miljøskadelig, grunnet karbondioksidet som slippes ut under produksjonen. Et tonn betong fører til et tonn CO2 på frifot. Men, fortalte dosøren, i det betongen er ferdig, begynner den å ta til seg karbondioksid igjen. Deretter trer materialet, sakte, tilbake til sin originale form: kalkstein. Om denne kunnskapen kan benyttes i miljøkampen, eller om den i det hele tatt er sann, vites ikke.

Du har nå lest en gratis smakebit fra Morgenbladet. Vil du ha mer godt lesestoff? Vi har inntil 10 prosent rabatt for nye abonnenter. Bli abonnent
Annonse