Annonse
00:00 - 13. april 2018

Med hud og hår

Detaljerte beskrivelser av kroppslig ubehag holder angsten på avstand i Ane Barstad Solvangs imponerende, men ujevne tegneseriedebut.

Hentet fra boken Frykt & medlidenhet av Ane Barstad Solvang / No Comprendo Press
Annonse

Det fantes en tid – og det er ikke særlig lenge siden – da norske tegneserieskapere måtte bruke årevis på å finslipe sitt håndverk i antologier og hefteutgivelser før det ble snakk om å gi ut bøker med limfrest rygg eller stive permer. 

Etter at innkjøpsordningen ble etablert, og bokhandler og tegneserieforretninger overtok Narvesens rolle som den fremste salgskanalen for norskproduserte tegneserier, har imidlertid situasjonen blitt snudd på hodet: Det gode gamle tegneserieheftet anses ikke lenger å være et salgbart format, og derfor debuterer stadig flere med bokutgivelser på et tresifret antall sider.

Ut av det blå. Én konsekvens av disse strukturelle endringene er at norske tegneserieskapere er blitt mer opptatte å fortelle lange, avsluttede historier, og at de ser til filmen og litteraturen for inspirasjon til hvordan de skal strukturere dem. En annen er at avanserte fortellere og stilister i dag ofte nærmest synes å dukke opp ut av det blå.

ALLEREDE ABONNENT?
Inntil 40 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse