Annonse
00:00 - 27. april 2018

Kontinuitet og fornyelse

Vinduets nye redaktør tar tidsskriftet inn i samtiden. I Vagant er det fremdeles fremtiden det handler om.

De to fremste: «Kanskje du skulle prøve Vinduet isteden?» Slik ble gjerne Vagants mange refusjonsbrev avsluttet i sin tid, skal vi tro tidligere redaksjonsmedlem Henning Hagerup. Foto: Katinka Hustad
Annonse

Vinduet har rukket å bytte redaktører fire ganger siden Audun Lindholm inntok redaktørstolen i Vagant. Men de hyppige hamskiftene har ikke vært til hinder for at Vinduet i en årrekke har fremstått som det ledende litteraturtidsskriftet i landet ved siden av nettopp Lindholms Berlin-baserte blekke. Mens Vagant med sin bastante kontinuitet fastholder en skandinavistisk avantgardeprofil med teoretiske tilbøyeligheter, tar Vinduet nå et skritt nærmere den allmennkulturelle hovedstrømmen. Dette etter to år med oppdragende formidling av filosofi og litteraturforskning under Preben Jordal.

Nylesninger. Maria Horvei er ny redaktør, og hennes Vinduet tilbyr kort, men klar utsikt: Tyngden i første nummer ligger på portretter av samtidsforfattere og essay om aktuelle samfunnsanliggender. Man må lete med lys og lupe etter avdøde forfattere og historiens patina.

ALLEREDE ABONNENT?
Kjøp abonnement
Inntil 40 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse

Solveig-koblingen er ikke påtrengende. Derimot åpner teksten på usedvanlig blekt vis.
Beskrivelser av smerte tar mye plass, og flere av dem er treffende.
En annen novelle handler om hvordan fortelleren studerer en lommetyv i arbeid, og fryder seg over det kriminelle håndverket.
Norges ninjakommandør presenteres som en restaurert samling av fire tegneseriehefter utgitt i 1987, nylig gjenoppdaget i Nasjonalbibliotekets arkiver.