00:00 - 13. april 2018

I Svenska Akademien snus all logikk på hodet, skriver Bernhard Ellefsen.

I Svenska Akademien snus all logikk på hodet, skriver Bernhard Ellefsen.

Hør mer om Svenska Akademiens fall på Morgenbladets podkast:

Skandalen i Svenska Akademien byr nå på så mange utrolige historier at det kan være vanskelig å se hva som egentlig står på spill. Seksuell trakassering? Urettmessige pengeoverføringer? Lekkasjer om nobelprisen? I november i fjor syntes situasjonen langt mer oversiktlig. Anklagene mot mannen som kalles Kulturprofilen utløste en i utgangspunktet ryddig prosess, og en uavhengig rapport ble bestilt.

Frem til Akademiens ukentlige møte forrige torsdag, da rapporten skulle diskuteres, så håndteringen fremdeles ansvarlig ut. Der ble det diskutert om akademimedlemmet som er gift med mannen, Katarina Frostenson, hadde brutt vedtektene. Men etter en avstemning om hvorvidt hun måtte forlate Akademien, der flertallet stemte imot, kom motsetninger til overflaten som har snudd alt på hodet.

Annonse