Annonse
00:00 - 13. april 2018

Fakta om Finland

Det tok generasjoner før sannheten om Finlands borgerkrig kom på bordet. 100 år etter følger Morten Jentoft i de norske vitnenes fotspor.

Iskaldt: Morten Jentoft videreformidler en av borgerkrigens mest kjente bildeserier, den er tatt av Harald Natvig og viser en henrettelse av røde soldater 17. mars 1918 etter slaget ved Länkipohja. Foto: Harald Natvig / Gyldendal
Annonse

For hundre år siden brøt Finland sammen i en katastrofe. Selvstendigheten som ble utropt 6. desember 1917, ble utgangspunktet for flere måneders borgerkrig og blodbad fra januar til mai 1918. Det var sjokkerende allerede i samtiden, ikke minst i Norge som jo hadde oppnådd full selvstendighet bare et dusin år tidligere – og det uten at en dråpe blod falt til jorden.

Sosialismen. Forskjellene skyldes først og fremst sosialismens eksponentielle vekst i Europa i årene mellom 1905 og 1918. Ja, deler av den norske arbeiderklassen knurret mot valget av kong Haakon VII, og visse republikanere på Venstres venstrefløy det samme, men det monnet absolutt ikke – nær 80 prosent stemte for kongedømme.

I Finland 12–13 år senere, derimot, var situasjonen fullstendig annerledes. De borgerlige og sosialistiske sidene var nesten jevnstore, og de sosiale motsetningene var også betydelig større enn i Norge.

ALLEREDE ABONNENT?
Kjøp abonnement
Inntil 50 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse