Annonse
15:04 - 20. april 2018

En substansiell pressemelding – äntligen!

Svenska Akademien overleverer den omstridte advokatrapporten til myndighetene.

Demo: Et tusentalls mennesker hadde møtt opp på Stortorget i Stockholms gamleby torsdag ettermiddag for å markere sin motstand mot Svenska Akademien. Foto: Jonas Ekströmer / TT / NTB scanpix
Annonse

I en fersk pressemelding meddeler Svenska Akademien at man umiddelbart overleverer den mye omdiskuterte advokatutredningen til myndighetene. Utredningen tar for seg båndene mellom mannen som kalles Kulturprofilen og Svenska Akademien, og har vært et sentralt stridspunkt i konflikten som de siste par ukene har splittet Akademien, og ført til at så mange som fem av medlemmene har trukket seg.

Kulturprofilen, som er gift med det nylig avgåtte akademimedlemmet Katarina Frostenson, ble i november i fjor anklaget for seksuell trakassering og overgrep av 18 kvinner. Akademien har møtt massiv kritikk for hvordan de har håndtert avsløringene, og blant annet blitt beskyldt for ikke å ta overgrepsanklagene tilstrekkelig på alvor.

I pressemeldingen heter det blant annet: «Utredningen viser at uakseptabel oppførsel i form av uønsket intimitet har forekommet, noe som imidlertid ikke var allment kjent i Akademien. Heller ikke noe som kan kategoriseres som straffbare seksuelle overgrep har vært kjent i Akademiens krets.» Videre står det også: «Svenska Akademien tar med kraft avstand fra seksuell trakassering og seksuell vold hvor enn det forekommer.»

ALLEREDE ABONNENT?
Kjøp abonnement
Inntil 40 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse