Annonse
00:00 - 13. april 2018

De gjorde et hjem fortred

I Marit Eikemos nye roman åpner den store boligdrømmen døren til et samboerskaps skjulte sannheter.

Ideen om drømmehuset befinner seg langt fremme i pannebrasken på hovedpersonen i Marit Eikmos roman, og når det dukker opp et prospekt bestemmer de seg for at huset skal bli deres. Koste hva det koste vil. Arkivfoto: Oddleiv Apneseth
Annonse

Et hus byr frem en grunnfestet fremtid, et svar på spørsmålet om hvor, hva og hvordan en skal leve sitt liv. Vis meg det norske lunsjrom der et leilighetssalg aldri er blitt diskutert! I den norske hverdagen er bolig et uunngåelig tema, enten det dreier seg om salg og kjøp eller innredning og oppussing. Samtidig er boligmarkedet en ulikhetsmaskin som forsterker landets klasseskiller – rikdom er gjerne ikke gudegitt, men styrt av arv og eiendom.

Marit Eikemo romandebuterte med Mellom oss sagt i 2006, der den akterutseilte hovedpersonens fremste hobby er å gå på visning. Den gang var løsningen på livskrisen rett og slett er å bli eiendomsmegler, og i årets roman er Eikemo tilbake på boligmarkedet. I Gratis og uforpliktande verdivurdering fortelles det om en liten families luftslott og livsløgner.

Livsbetingelser og forvaltning. Kjernen i Eikemos forfatterskap er de vanlige norske livsvalgene. Hennes hovedpersoner baler med mulige studieretninger, yrker, partnere og selvfølgelig boliger. Gjennom hverdagsskildringer der Ipaden stiller som trofast barnevakt mens mor og far sjekker tekstmeldinger og varsler fra Finn.no, nærmer Eikemo seg våre livsbetingelser. Essaysamlingen Samtidsruinar (2008) er fortsatt hennes mest engasjerende utgivelse. Skildringene av forlatte industribygg og institusjoner viser eksplisitt hvordan store samfunnsfortellinger har fått betydning for enkeltpersoner, for livet vi lever. Men driften er den samme i romanene, som spør hvilke valg samfunnet byr oss. Hvordan forvalter vi forventninger og frihet?

Lese mer?

— Prøv Morgenbladet —
Det er
ettertanken
som teller
Inntil 30% rabatt
Bestill her
Annonse

Les om hvordan vi behandler dine personopplysninger

Vi anbefaler deg å lese personvernerklæringen og sette deg inn i hvordan vi behandler dine opplysninger. Den vil gi deg bedre oversikt over og kontroll på hva som brukes og lagres av dine persondata. Du finner all informasjon her.