Annonse
00:00 - 13. april 2018

Bytur gjennom Midtøsten

Gjennom århundrene har Midtøstens byer vært kulturelle knutepunkter. Vi kan lære mye av å studere dem.

Byportretter: Riyadh i Saudi-Arabia er en av byene som beskrives i boken. Her fra bønn utenfor messehallen Riyadh convention and exhibition center. Arkivfoto: Christian Belgaux
Annonse

Visste du at Teheran har et pulserende miljø for hiphop? At det legendariske reisebyrået Thomas Cook på 1800-tallet hadde ansvaret for å frakte indiske muslimer til Mekka? At det finnes en gammel religiøs stiftelse i Jemens hovedstad Sanaa som står for fôring av gamle, syke og pensjonerte esler? At Istanbul er verdens største kurdiske by?

I boken Brennpunkt Midtøsten. Byene som prisme tar kremen av norske Midtøsten-forskere, tretten i alt, leseren med på en reise rundt i noen av Midtøstens viktigste byer, både historisk, politisk, kulturelt og økonomisk. Dette er byer «der konfliktlinjer dannes og brytes og statenes politikk utformes», som det står i bokens forord. Byene som får sin beskrivelse er Kairo, Jerusalem, Aleppo, Erbil, Bagdad, Mekka, Riyadh, Doha, Sanaa, Teheran, Istanbul, Tripoli og Tunis. At Beirut er utelatt, kan jeg kan ikke forstå. Selv om denne anmelder har et spesielt forhold til denne byen, taler jeg ikke for min syke mor; Beirut er altfor viktig i Midtøsten-sammenheng til å bli henvist til glemselens mørke.

Kondenserte miniatyrer. Å velge Midtøstens byer «som et prisme å se regionen og landenes utfordringer gjennom» er et utradisjonelt, men svært godt grep. Gjennom historiefortellinger, skildringer og analyser blir det mye lettere for en politisk interessert leser å forstå mye av det som skjer i Midtøsten i dag.

ALLEREDE ABONNENT?
Kjøp abonnement
Inntil 50 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse