00:00 - 13. april 2018

Anarki i Akademien

Den siste uken har institusjonen som deler ut Nobelprisen i litteratur, kollapset for åpen scene. Når flere parter ber svenskekongen gripe inn, er institusjonens fremtid fullstendig uklar.

Presset: Sara Danius forlater Börshuset i Stockholms Gamla stan etter utdelingen av Svenska Akademiens nordiske pris 11. april. Foto: Andreas Barcell / Aftonbladet / NTB scanpix

Hør mer om Svenska Akademiens fall på Morgenbladets podkast:

Onsdag kveld denne uken var det duket for fest i ærverdige Börshuset i Gamla Stan i Stockholm da Svenska Akademien delte ut sin nordiske pris, også kjent som «den lille Nobelprisen». Prisutdelingen (og vinneren Agneta Pleijel) havnet imidlertid fullstendig i skyggen av skandalen som den siste uken har rystet den 230 år gamle institusjonen, og satt dens leder Sara Danius i hardt vær:

– Det finnes en berettiget kritikk mot Danius. Hun har mislyktes med å holde Svenska Akademien sammen. Det er det viktigste oppdraget man har som leder, sier Jens Liljestrand, kommentator og assisterende kultursjef i avisen Expressen.

Annonse