00:00 - 20. april 2018

Akademien uten venner

Svenska Akademien møter mistillit fra alle kanter, mens støtten strømmer inn til tidligere leder Sara Danius.

Knytblus: Skandalen i Svenska Akademien har nådd sosiale medier. Under emneknagger som #knytblus og #knytblusförsara viser folk sin støtte til Akademiens tidligere leder Sara Danius. Nede til høyre har vi Sveriges kulturminister Alice Bah Kuhnke, og på øverste rekke Danius selv med sitt signaturplagg. Et bilde av kong Carl Gustaf er det også gjemt inni her, selv om han ikke har vært ute i sosiale medier med knytblus. Fotokred: Se nederst i saken

På tampen av forrige uke trakk Sara Danius seg fra Svenska Akademien, den ærverdige institusjonen hun har ledet siden 2015, som den første kvinnen noensinne. Med det så vi den foreløpige kulminasjonen av en skandale som i løpet av de siste to ukene har rasert Svenska Akademiens renomme og satt fremtiden til den 230 år gamle kulturinstitusjonen på spill.

Nå kreves det fra alle kanter – fra kulturdepartementet og akademia, fra forfatterstanden og Nobelstiftelsen, fra kongen selv og folket på gata – at Svenska Akademien rydder opp. Men foreløpig har den svekkede institusjonen foretatt seg lite i det som etter alt å dømme vil bli en lang prosess for å gjenvinne den tapte tilliten.

– Det kommer til å ta mange år, sier Jens Liljestrand, kommentator og assisterende kultursjef i avisen Expressen.

Annonse