00:00 - 09. mars 2018

Smerten skal skinne og blø

De smertefulle og livsavgjørende minnene trer frem i form av mentale «polaroider» i Svanhild Amdal Telnes’ diktdebut.

Sterke følelser: Svanhild Telnes' dikt forteller om en oppvekst preget av overgrep.

Svanhild Amdal Telnes debuterer med en diktsamling som gjør vondt å lese. Hun sparer ikke på smerten, men øser og øser av den, inntil diktene (og leseren) ikke kan bære mer.

I Om nettene brukar mor dråpeteljar føres i ordet av Anna, som har hatt en oppvekst preget av en kontrollerende mor, en psykisk kneblet far og en bror som voldtar henne. På diktenes nåtidsplan blir hun kjæreste med Jakob, som for en stund løfter henne ut av traumesinnet. Med få, nennsomt valgte setninger følger vi et tydelig narrativ som næres av jegets fortid – for selv om Anna forsøker å glemme den, fortsetter minnene å trenge seg på.

Evig sår. Kombinasjonen av et sparsomt språk og en fortellende struktur har samlingen til felles med Sandra Lillebøs Alt skal skinne og blø (2016). Begge tematiserer den voksnes frykt for å repetere relasjoner fra en mindre god barndom. Likevel er Telnes mer opptatt av å holde seg så nært inntil dikt-jegets erfaringer som mulig enn å sette dem inn i en kritisk sammenheng, slik Lillebø gjør ved for eksempel å trekke inn marxistisk teori. Om nettene … er nærmest vanntett mot slike perspektiver, her er det den personlige smerten som får skinne og blø.

Annonse