Annonse
00:00 - 23. mars 2018

Sakprosa som samfunnsspeil

Nasjonale forskjeller Juryen har lest og diskutert seg frem til et svar. Men hva listen de har laget sier om Skandinavia og sakprosaens stilling, er de langt fra enige om.

Etterlyser mangfold: Hilde Sandvik synes den svenske listen er bemerkelsesverdig hvit.
Annonse

Hør mer om den store sakprosakåringen på Morgenbladets podkast

«I sin helhet viser bøkene både hvor mye vi har til felles og de kulturelle og politiske forskjellene mellom landene. Rent tematisk kan vi se hvordan titler som Istidens oppdager og Herrerna i skogen speiler naturens rolle i Norge og Sverige, mens Danmark ikke har den samme type forhold til natur, noe den danske listen også reflekterer», sier Hilde Sandvik.

Sandvik sitter i den norske juryen. Hun er redaktør av Broen.xyz og tidligere kulturredaktør i Bergens Tidende. Fra diskusjonene med de svenske og danske jurymedlemmene sier hun det fort ble klart at sakprosabegrepet fungerer litt annerledes i Danmark enn i Norge og Sverige.

Allerede abonnent?
Fra
189 kroner
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning.
Du får alt stoffet som er i papiravisen,
eksklusive nettsaker, eAvis
og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse