Annonse
00:00 - 23. mars 2018

Paris klippet og limt

Med en mosaikk av sitater og strøtanker løfter Walter Benjamin det 19. århundrets hovedstad opp av ruinene.

Gatelangs: Walter Benjamins Passasjeverket er en bok om 1800-tallets Paris, om klasse, kapitalisme, forbruk og varer, kort sagt om det Honoré de Balzac kalte «bourgeoisiets ruiner». (Gustave Caillebotte: Paris-gate, regnværsdag, 1877.) Foto: Art Institute of Chicago
Annonse

Filosofiens «ubarbariske side­», skrev Theodor Adorno i Minima Moralia (1951), ivaretar elementet av lek og uansvarlighet som følger med «tankens flyktighet». Mens den barbariske filosofen lar seg slavebinde av fakta og empiri, tillater den sanne tenkeren seg å overdrive.

Holdningen plasserer Adorno i den «usystematiske» tradisjonen etter Søren Kierkegaard og Friedrich Nietzsche. Og i samtiden var hans gode venn og kollega i den kulturkritiske Frankfurterskolen, Walter Benjamin, også hans nærmeste åndsfrende. I kanskje enda større grad enn Adorno, har Benjamin lyktes med å fusjonere filosofi og kunstprosa på en måte som har gjort ham til kjæledegge for akademikere i mange fagfelt – sosiologi, politikk, film, antropologi, religion, historie, arkitektur – så vel som for frie kunstnere og litterater.

Historiens engel. Han var en poetisk tenker med skarp bildeskapende evne. Konkrete sansninger får i stor grad illustrere teoretiske poenger. Et av de fineste øyeblikkene i memoarverket Barndom i Berlin – rundt 1900 (posthumt utgitt i 1950) oppstår når erindringen av sammenrullede sokker gir anledning til en leksjon om forholdet mellom form og innhold. Hvert par med sokker lignet en «lomme» som unge Benjamin likte å stikke hånden inn i for å hale «gaven» ut, med det naturlige resultat at «lommen» ble borte i takt med håndbevegelsen. Lommen og gaven – formen og innholdet – er ett.

Lese mer?

ALLEREDE ABONNENT?
ABONNEMENT
Fra kr 39,-
per uke ved kjøp
av 12 mnd abonnement
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse

Les om hvordan vi behandler dine personopplysninger

Vi anbefaler deg å lese personvernerklæringen og sette deg inn i hvordan vi behandler dine opplysninger. Den vil gi deg bedre oversikt over og kontroll på hva som brukes og lagres av dine persondata. Du finner all informasjon her.

Mer fra Bøker