Annonse
00:00 - 16. mars 2018

Min tanke er fri

Knut Olav Åmås’ kommentarvirksomhet er neppe så uavhengig som han selv vil ha det til.

Utsikt: Tekstene i Dette er Norge presenterer en mosaikk som samlet sett utgjør Åmås’ bilde av dagens norske virkelighet. Akrivfoto: Christian Belgaux
Annonse

Ytringsfrihetsfundamentalist, ivrig debattredaktør og -regissør, opptatt av forskjellsnorge og nødvendigheten av dissens: Det er slik vi kjenner Knut Olav Åmås, direktøren for stiftelsen Fritt Ord, som siden 2004 har vært kommentator i Aftenposten. Da Marit K. Slotnæs i 2007 anmeldte Verdien av uenighet i Prosa, påpekte hun Åmås’ snarlikhet med Jens Stoltenberg – grunnet i rolle og posisjon, men også i en viss «teatralsk objektivitet».

At sammenligningen er morsom også elleve år senere, skyldes at nettopp den egenskapen fortsatt preger bedriftene til de to, enten det dreier seg om hverdager som Nato-overhode eller arbeidet som Fritt Ord-direktør. Det er for eksempel talende at det er under tittelen Dette er Norge, som ellers er navnet på Statistisk sentralbyrås årsrapporter, Åmås nå har valgt å samle 100 av sine kommentarer.

Uavhengighetsidealet. Tekstene i Dette er Norge presenterer en mosaikk som samlet sett utgjør Åmås’ bilde av dagens norske virkelighet. Kjepphester, eller skal vi si forkjærligheter, vi kjenner går igjen, som jødene i Norge, homosaken, kulturpolitikk og selvfølgelig ytringsfriheten. 

Lese mer?

ALLEREDE ABONNENT?
ABONNEMENT
Fra kr 39,-
per uke ved kjøp
av 12 mnd abonnement
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse

Les om hvordan vi behandler dine personopplysninger

Vi anbefaler deg å lese personvernerklæringen og sette deg inn i hvordan vi behandler dine opplysninger. Den vil gi deg bedre oversikt over og kontroll på hva som brukes og lagres av dine persondata. Du finner all informasjon her.