Annonse
00:00 - 02. mars 2018

Mellom store og små

Nils-Øivind Haagensens varierte diktning byr på fyllerør det ene øyeblikket og eksistensfilosofi det neste.

Lutter øre: Hos Nils-Øivind Haagensen formidles alt fra en tilfeldig telefonsamtale på trikken til livsfilosofiske betroelser blant venner videre til leseren i et dagligdags språk. Foto: Heidi Furre / Oktober
Annonse

Dikterjeget i Nils-Øivind Haagensens Et godt sted fra 1999 unnslo seg ikke å skryte litt av sine «store ører» og «rause språk», og dette var beleilige ord for juryen som skulle beskrive vinneren av Sultprisen i 2004. 

I årets diktsamling, Stor, er Haagensen fortsatt lutter øre, og alt fra en tilfeldig telefonsamtale på trikken til livsfilosofiske betroelser blant venner formidles videre til leseren i et dagligdags språk som hverken skyr klisjeer eller blødmer eller insisterer så veldig på å være tradisjonsbærende poesi.

Dikterens demokratiske impuls. Det betyr selvfølgelig ikke at dikteren ikke kan diske opp fargerike og oppfinnsomme bilder. Og heller ikke at han er uten foregangsmenn. Med sin lek med stil og form og sin improvisatoriske, smått surrealistiske og ofte humoristiske fremstilling av både seg selv og omgangskretsen, slekter han på både femtitallets amerikanske beatpoeter (Jack Kerouac, Allen Ginsberg) og den såkalte New York-skolen som diktet i og om storbyen på 1950- og 1960-tallet (Frank O’Hara, John Ashbery).

Lese mer?

ALLEREDE ABONNENT?
ABONNEMENT
Fra kr 39,-
per uke ved kjøp
av 12 mnd abonnement
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse

Les om hvordan vi behandler dine personopplysninger

Vi anbefaler deg å lese personvernerklæringen og sette deg inn i hvordan vi behandler dine opplysninger. Den vil gi deg bedre oversikt over og kontroll på hva som brukes og lagres av dine persondata. Du finner all informasjon her.

Mer fra Bøker