Annonse
00:00 - 16. mars 2018

Livløst om døden i Isdalen

I virkelighetskrim-sjangeren, som i forskningen, må kompleks empiri filtreres av teorier og hypoteser. «Rene observasjoner» finnes aldri.

Bevis: Leseren kan se for seg Dennis Zacher Aske – sittende lange dager og sene kvelder med det enorme puslespillet av bevismateriale. Foto: Politiet
Annonse

Enhver leser må få en godhet for det ekstremt arbeidskrevende prosjektet til Dennis Zacher Aske, som over 300 sider og med et 50 siders appendiks med dokumentasjon går gjennom den komplekse saken om kvinnen som ble funnet død i Isdalen i Bergen i november 1970. Det er en av de største kriminalgåtene vi har, omtalt i en rekke dokumentarer og bøker. BBC World Service og NRK har nå gått sammen om en podkastserie med tittel Death in Ice Valley. Premiere i april, den vil kunne få 200 millioner lyttere.

Aske har altså gjort en kolossal innsats. Politiets materiale fra etterforskningen er finsiktet, gamle ruteplaner for båter og fly er sjekket, turstier i Bergen er gått opp og tiden det tar å gå dem notert ned. Gamle aviser er lest på nytt, folk som hadde noe med saken å gjøre og som fortsatt er i live er intervjuet. Spor er fulgt ut av landet, til Italia, Sør-Afrika, helt til New Zealand. Jeg kunne se Aske for meg mens jeg leste – sittende lange dager og sene kvelder med det enorme puslespillet.

Vi følger ham på turene inn i krattet i den utilgjengelige Isdalen, han gransker foto fra åstedet – hun hadde brannskader på bena, på den ene foten forbrente rester av en mørkeblå strekkbukse. Men fremfor alt følger vi den gåtefulle kvinnen på reisene hvor hun – skal det etter hvert vise seg – opererer under ulike identiteter, tar inn på hotell under forskjellige navn. Hvem var hun? Begikk hun selvmord, som politiet konkluderte med? Eller ble hun drept?

ALLEREDE ABONNENT?
Kjøp abonnement
Inntil 40 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse

Men da forfatteren debuterte med romanen Falketårnet i 1985, var det omvendt.