00:00 - 24. mars 2018

Krim med god samvittighet

Skal du først lese om drap i påsken, kan du like gjerne gå litt utenfor lysløypene.

Ikke helt påskefjellet: Men spor i snøen lager han, denne enslige, navnløse politimannen som patruljerer i natten. Foto: Weegee (Arthur Fellig) / International Center of Photography / Getty Images

Vanligvis går det selvsagt i brennhete debattbøker, banebrytende forskningsrapporter, grensesprengende eksperimentlitteratur – og en og annen udødelig klassiker. Men av og til er krim det eneste rette. Denne uken har Bernhard Ellefsen lest Jo Nesbøs Macbeth, så du slipper. Derimot er det mange krimforfattere man kan lese helt uten skam på trikken, og på påskefjellet.

Her er en personlig favorittliste, satt sammen helt uten ambisjoner om være representativ eller komplett. Alle skriver fra områder langt unna de evinnelige amerikanske storbyene, og det er jo en verdi i seg selv. Dessuten kan alle utenom den første lastes ned som engelsk e-bok hos japanske Kobo.com, så du slipper å bidra til Amazon-eier Jeff Bezos’ verdensherredømme.

Annonse