00:00 - 16. mars 2018

Høyrepopulismen inntar den tyske litteraturdebatten, skriver Olaf Haagensen.

Høyrepopulismen inntar den tyske litteraturdebatten, skriver Olaf Haagensen.

Uenige: Uwe Tellkamp (til venstre) og Dürs Gruenbein diskuterer meningsfrihet på scenen i Dresdens Kulturpalast, moderator er journalist Karin Grossmann. Foto: Dietrich Flechtner / DPA-Zentralbild / NTB Scanpix

«De fleste flykter ikke fra krig og forfølgelse, men kommer hit for å innvandre i sosialsystemene, mer enn 95 prosent.»

Utsagnet kommet ikke fra det innvandringskritiske partiet Alternativ for Tyskland, men stammer fra den anerkjente forfatteren Uwe Tellkamp, som en del norske lesere vil ha kjennskap til fra DDR-eposet Tårnet (2008). Uttalelsen falt i forrige uke under en scenesamtale med kollegaen Durs Grünbein i Dresdens Kulturpalast, hvor de to bysbarna var invitert til å diskutere spørsmålet «Hvor mye meningsfrihet tåler vi?». 

Det ble en diskusjon som raskt sprengte seg ut av de lokale rammene, og fanget hele den nasjonale litteraturoffentlighetens oppmerksomhet.

Annonse