00:00 - 09. mars 2018

Historien om-bøkene møter avantgarden

xx. xx.

Å, som vi minnes stundene i selskap med Madame Curie og Helen Keller, Louis Armstrong og Charles Lindbergh – «Historien om»-bøkene var stoffet barndommens drømmer vevdes av. I en pressemelding fra det danske kulturministeriet dukker sannelig den forgangne drømmefabrikken opp igjen, i navnet om ikke helt i gavnet. Blant de nominerte til deres pris for beste barne- og ungdomsbok finner vi nemlig Historien om Daniil Kharms, signert litteraturforskeren og -entreprenøren Martin Glaz Serup, illustrert av Mette Marcussen. I Informations anmeldelse av boken ser vi at sjangeren nok har gjennomgått en oppfriskning når det er en russisk avantgardist fra begynnelsen av forrige århundre som blir presentert. Og oppdraget er løst konseptuelt: «I Historien om Daniil Kharms møder vi en mand, der bygger på en maskine i sin lejlighed. Maskinen kan ingenting. ‘Det er bare en maskine’, får vi tidligt at vide.» Mannen er selveste Kharms. Bokredaksjonens barn har noe å glede seg til – «Historien om» lever, og her skal det leses høyt!

Du har nå lest en gratis smakebit fra Morgenbladet. Vil du ha mer godt lesestoff? Vi har inntil 50 prosent rabatt for nye abonnenter. Bli abonnent
Annonse