Annonse
00:00 - 23. mars 2018

Ekspertenes dom

Reaksjonene på juryens nominasjoner i sakprosakåringen spenner fra det bejublende til det hoderystende. – For en rikdom, sier Tore Slaatta. – Gørrkjedelig, mener Sindre Hovdenakk.

Audun Lindholm er redaktør i litteraturtidsskriftet Vagant. Arkivfoto: Andrea Gjestvang
Annonse

Hør mer om den store sakprosakåringen på Morgenbladets podkast

Audun Lindholm, redaktør i Vagant:

– Å trekke linjer mellom et lite knippe titler i en kåring av bøker om alt mulig, fra tre ulike språkområder, fører fort til at man ser innbilte sammenhenger. Fordomsfullt kan man si at her får vi bekreftet svenskenes internasjonalisme og den danske fiksering på egen historie, mens nordmennenes tanker kretser om elementene de er formet av: hav og fjell og is. Men heldigvis viser listen også at svenske forfattere kan være opptatt av sine forfedre, at danske forfattere kan skrive reportasjebøker om samtidens krigføring og at en norsk forfatter kan ha humor, selv når emnet er vårt største ikon for angst og fremmedfølelse. At listen inneholder kun tre litterære monografier – om Hamsun, Majakovskij og Askildsen – antyder kanskje noe om litteraturens svekkede stilling; på den annen siden viser de mange gode titlene vi her får anbefalt, at litteraturen lever i beste velgående. Fra et norsk perspektiv kan det se ut til at kåringen demonstrerer at de tre store forlagenes definisjonsmakt er svekket: kun ett av dem har med en bok på listen. Ideer er fortsatt en annen valuta enn penger, og bra er det.

Annonse