00:00 - 23. mars 2018

Blod og bly

Jo Nesbøs gjenfortelling av Macbeth er så hardkokt at man aner den grønne plommen gjennom skallet.

Kongen: Denne påskekrimsesongens møte mellom geniet fra Stratford og kongen av skandinavisk noir, Jo Nesbø, er a match made in hell. Foto: Espen Rasmussen / VG / NTB Scanpix

Selv til Shakespeare å være er Macbeth en brutal og intens affære. Stykket forteller om generalen Macbeth, som tjener den gode kong Duncan. Etter en militærbragd møter han tre hekser som – blant annet – forteller ham at han selv skal bli konge en dag. Et ambisjonens frø er sådd i den rettskafne og modiges bryst, og det vannes flittig av den langt mindre bløthjertede Lady Macbeth. Under hennes innflytelse begir Macbeth seg ut på en morderisk ferd, hvor gamlekongen, gode venner og mulige rivaler må bøte med livet i hans kamp for tronen, før Macbeth selv bukker under for sitt overmot.

Stykket er blant Shakespeares korteste, det henter fra både den historiske og den tragiske åren i forfatterskapet, og for en moderne leser er det en forbløffende spennende og dypt urovekkende oppvisning i menneskelig overskridelse. Legg så til at samtlige av Shakespeares stykker var folkelig underholdning i sin samtid, og det blir klart at møtet denne påskekrimsesongen stiller oss overfor, mellom geniet fra Stratford og kongen av skandinavisk noir, Jo Nesbø, er a match made in hell.

Sjangerbrytning. At Nesbøs nye «thriller» er del av en svært appetittvekkende serie utgivelser i regi av forlaget Hogarth, som i sin tid ble grunnlagt av Virginia Woolf, avsløres ikke noe sted i denne boken, antagelig av hensynet til salgbarheten ved kassen på Rema 1000. De seneste par årene har et knippe Shakespeare-stykker fått prosaens form gjennom utgivelser signert størrelser som Edward St. Aubyn (King Lear), Margaret Atwood (The Tempest) og Howard Jacobson (The Merchant of Venice). 

Annonse