Annonse
00:00 - 09. mars 2018

Betongmester Fløgstad

 Forfatteren Kjartan Fløgstad snakker litt om sement og armering.

Favoritt: Kjartan Fløgstad foran det mest prominente betongbygget ved det statlige russiske vitenskapssenteret for robotikk og teknisk kybernetikk i St. Petersburg. Foto: Vigmostad & Bjørke
Annonse

Lær mer om betong på Morgenbladets podkast:

Som den årvåkne leser vil ha oppdaget, diskuteres Henrik Langelands nye bok om Aker – og kildebruken i denne – på boksidene her i avisen denne uken. Men la oss, for et øyeblikk, legge den diskusjonen bort. For boken starter med en gjennomgang av betongens historie. I en fotnote påpeker forfatteren at Dalen Portland, tittelen på Kjartan Fløgstads klassiske arbeider- og industri-roman fra 1977, er en direkte referanse til sementtypen Portland, og mer eksakt til Dalen Portland Cementfabrik, senere Norcem Brevik. Dette må vi, med skam å melde, innrømme at vi ikke visste. For å bøte på den kulturelle blindflekken gjør vi det eneste riktige, og ringer Fløgstad for å snakke litt om sement og betong:

– «Dalen Portland» var det som sto på de gamle 50 kilos sementsekkene som mange har hatt omgang med og fått vonde rygger av, sier forfatteren.

ALLEREDE ABONNENT?
Begrenset sommertilbud
Inntil 50 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse