Annonse
00:00 - 23. mars 2018

Alle mann alle

Den unge soldaten i Nathaniel Farrells dikt blir et bilde på alle som en gang har reist ut i krig.

Forgangne tider: Heller enn krigens scener understreker Nathaniel Farrells dikt ungdommens erfaringshorisont, og er konsentrert rundt eg-ets barndomsminner. Foto: Raymond Depardon / Magnum Photos / NTB Scanpix
Annonse

Krigspoesien spenner vidt: fra det heroiske til det historiske, fra æresvers til antikrigsdikt. Det eldste diktet vi har, Iliaden, er et krigsdikt, og siden har menneskenes hang til konflikt sikret sjangerens vedvarende aktualitet gjennom århundrene.

Mange av krigens besyngelser er elegiske, sanger til liv som har gått – eller snart skal gå – tapt. Amerikanske Nathaniel Farrels soldatfortelling Nykommar, som nå utgis i Samlagets gjendiktningsserie, er et sørgmodig forsøk på å fastholde en tilværelse som ikke lenger er innen rekkevidde.

Prematur nostalgi. Nykommar er Farrells første og hittil eneste bok, og utkom i USA i 2014. Farrell er ingen kjent skikkelse i det amerikanske litterære landskapet, og utgivelsen fremstår derfor som et con amore-prosjekt fra det norske forlagets side. Det finnes ingen åpenbare grunner til å utgi Farrell på norsk akkurat nå – utenom det faktum at samlingen er en givende utforskning av ung (hjem)lengsel, en bevegende studie av en landsens gutts nærhet til naturen.

ALLEREDE ABONNENT?
Kjøp abonnement
Inntil 50 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse