Annonse
00:00 - 23. februar 2018

Verden går ikke opp i limingen

Steven Pinker er en forfatter som gjør verden større, men hans nye storverk er ikke uten tilsnikelser.

Optimist: Den underliggende tanken hos Steven Pinker er at dagens pessimister saboterer en verden som har en serie utviklingsmuligheter i retning av å bli friere og rikere, mektigere og mer fornuftsstyrt. Arkivfoto: Herman Dreyer
Annonse

Det siste tiåret har Steven Pinker (født 1954) blitt en av de fremste i sjiktet av stortenkende, akademiske superstjerner. På den ene siden, er han en som stadig kaster seg ut i offentligheten med hugg og slag. På den andre siden er han en forsker som har spesialisert seg på språklæringens biologi og utvikling. Men hvorfor er denne kombinasjonen av offentlig intellektuell og teknokratisk optimist blitt så sjelden?

Arven fra opplysningstidens tillit til fornuft, vitenskap, humanisme og fremskritt er i dag truet av de horder av litterater og journalister som for alvor mener at alt går til helvete. Ikke er det stort vi kan gjøre med det heller. Vi vil angivelig møte verdens undergang bak neste hjørne, og det finnes hundre mulige grunner til det. Økologiske sammenbrudd, våpenteknologi, antibiotikaresistens, genmanipulasjoner og forsøplingen av verdenshavene er bare en mindre del av menyen.

Verdenshistorisk program. Skjer det ikke på den ene måten, så vil det skje på den andre. De – eller kanskje jeg rettere skulle si «vi» – som er i undergangsbusinessen på en eller annen måte, gir lesere og tilhørere en rekke katastrofer å velge imellom. Mot svartsynet hever Steven Pinker en fane hvor det står skrevet: «Verden har aldri vært et bedre og tryggere sted enn nå». Han taler uten sjenanse om «de intellektuelles krig mot vitenskapen» og hevder at opplysning virkelig nytter. Alle onder skyldes i siste hånd utilstrekkelig viten, mener han. Derfor må opplysningstidens ånd fortsatt vise vei. Det betyr ikke at det finnes raske løsninger på alle problemer, men uten fornuft og optimisme på vitenskapenes vegne vil menneskene på denne kloden være forsvarsløse.

ALLEREDE ABONNENT?
Kjøp abonnement
Inntil 40 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse

Men da forfatteren debuterte med romanen Falketårnet i 1985, var det omvendt.