00:00 - 09. februar 2018

De magiske tankers natt

Danske Harald Voetmann plasserer sin avdøde far i en skjør båt og skyver ham inn i det egyptiske dødsriket. 

Gjennom natten: De tolv timene som utgjør kapitlene i fortellingen om Ras ferd gjennom dødsriket gir også struktur til Harald Voetmanns elegi over faren. Her ser vi Ra sammen med gudinnen Imentet fra Nefertaris (1292–1225 f.Kr.) grav. Foto: Wikimedia

Den danske forfatteren Harald Voetmanns sørgedikt over faren er rammet inn av to varme setninger. Som motto tar den lille boken en linje fra artisten Joan Ian som lyder slik: «I’d hate to see a friend / go down in flames without a song». Og på vaskeseddelen, som åpenbart er skrevet av forfatteren selv, får vi vite at da Voetmanns mor døde for mange år siden, tok faren ham med på en tur til Egypt. 

Med denne boken, som altså er skrevet etter at faren også er borte, vil sønnen gjengjelde tjenesten: «hvis jeg ikke kan gjøre andet, så må jeg tage dig til Ægypten». Med dette er ømheten etablert, og diktet så å si begrunnet. Dette er ikke en rasende bok, som Naja Marie Aidts nylig oversatte elegi over hennes avdøde sønn, det er en tankerik, trist og kjærlig betenkning over en far som dør. En siste sang, ganske enkelt fordi han fortjener det.

Tolv timer. Harald Voetmann (f. 1978) har skrevet noen av de mest særegne og intelligente romanene i den nordiske samtidslitteraturen. Ofte har han tegnet opp historiske miljøer, gjerne omkring kjente personer som Plinius den eldre eller Tycho Brahe, med et fantastisk drag av begjær og overskridelse som en del norske lesere kanskje vil assosiere til Jan Roar Leikvoll. 

Annonse