Annonse
00:00 - 09. februar 2018

Godt lest, kjedelig skrevet

Diktenes vilje til å innlemme fortid og fremtid kommer tydelig frem i en ny studie av Øyvind Rimbereids poesi.

Annonse

Våren 1993 utkom en debutbok med ubeskjedne tittelen Det har begynt, og debutanten var ingen ringere enn Øyvind Rimbereid. Tross den snedig selvsikre tittelen, kan han vel umulig ha forestilt seg at forfatterskapet som var i emning skulle bli så bredt anerkjent som det i dag fremstår! Rimbereid ble endog innlemmet i kanon i 2007, da en jury på oppdrag fra Norsk litteraturfestival utpekte 25 varige verker fra den samlede norske litteraturhistorien.

Dit kanon peker, kommer som kjent også forskerne luntende. Forfatterskapet har fått innpass i akademia: Antologien Nordisk samtidspoesi. Særlig Øyvind Rimbereids forfatterskap, som lyrikkforsker Ole Karlsen har redigert, er det hittil vektigste bidraget. I år har Rimbereid-litteraturen fått et nytt tilskudd, i form av en egen studie, den første som er publisert i bokform. Per Thomas Andersen, mangeårig professor i nordisk, gir i Rimbereids lyrikk. Hendelse og poetiske øyeblikk sin lesning av langdikt fra de fem diktsamlingene Rimbereid utga mellom 2004 og 2015.

Historiske begivenheter. På sitt beste kan denne typen akademiske studier bidra til å løfte den generelle samtalen om et forfatterskap; en forsker har gjerne andre innganger enn en kritiker eller essayist, og kan ikke minst forfølge tanker over lengre strekk enn en avis eller et tidsskrift tillater. På sitt verste kan de derimot være nærsynte (over)tolkninger som får liten relevans utenfor et svært spesifikt teoretisk sjikt.

Vi kan ikke love ketsjup til alle,
men vi lover å servere deg viktige saker hver dag.
Annonse

Les om hvordan vi behandler dine personopplysninger

Vi anbefaler deg å lese personvererklæringen og sette deg inn i hvordan vi behandler dine opplysninger. Den vil gi deg bedre oversikt over og kontroll på hva som brukes og lagres av dine persondata. Du finner all informasjon her.

Mer fra Bøker