Annonse
00:00 - 16. februar 2018

Eggende fremtidsroman

Bår Stenviks vellykkede science fiction-thriller bærer bud om en ny og grøderik retning i norsk romankunst.

Nesevis: Informasjonen handler om den energiske psykologen Sven Borg, som har slått seg opp som kroppsspråkekspert og coach i næringslivet. Forfatter Bår Stenvik har lenge interessert seg for menneskelige masker.
Annonse

De fleste av oss har, enten det nå er i middagsselskaper eller på Facebook, deltatt i diskusjoner om hvordan den digitale teknologien forandrer livene våre. Selv pleide jeg å føle meg ganske alene i min litt ytterliggående teknologipessimisme, men har i senere tid opplevd at det er blitt lettere å vinne gehør for min uro. Hva er det egentlig vi vil med den digitale teknologien? Er den bra for oss? Gjør den oss ikke dummere, mer konforme, mindre sosiale, mindre menneskelige? Er teknologiutviklingen i det hele tatt mulig å styre?

Den som interesserer seg for – eller liker å plage seg med – slike spørsmål vil utvilsomt ha utbytte av å lese Bår Stenviks roman Informasjonen, som utspiller seg i en nær fremtid, hvor flere de nevnte problemstillingene opptrer i sterkt tilspisset form. Slik sett kan man betrakte dette som en idéroman, men det må da straks understrekes at den er såpass åpen og mangetydig at ideene aldri står i fare for å overstyre det litterære universet. Romanen er dessuten svært bevisst på at den står i en rik norsk science-fiction-tradisjon, med Tor Åge Bringsværd og Jon Bing som sentrale foregangsfigurer.

En digital venn. Informasjonen handler om den energiske psykologen Sven Borg, som har slått seg opp som kroppsspråkekspert og coach i næringslivet. Ved romanens begynnelse deltar han i et nyoppstartet prosjekt som dreier seg om å trene opp en ny digital hjelper, Sam, til å bli mest mulig menneskelig. Sam er en tredimensjonal speiling av brukeren selv og beskrives i boken som en «digital sparringpartner» eller «assistent». Siden Sam er i stand til å gjenkjenne brukerens følelsesregister, kan den tilby menneskelig trøst og veiledning – nesten som en venn.

Allerede abonnent?
Fra
189 kroner
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning.
Du får alt stoffet som er i papiravisen,
eksklusive nettsaker, eAvis
og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse