Annonse
00:00 - 09. februar 2018

Den arabiske våren fra A til Å

Jon Nordenson utfyller vårt bilde av hvordan opprørene i Midtøsten oppsto og hvorfor de feilet.

Opprør: Den arabiske våren hadde aldri slått ut i full blomst uten den intense nettaktiviteten. Ikke minst var bloggerne viktige i det som gjerne kalles borgerjournalistikk. På Tahrir-plassen var følelsene sterke da Hosni Mubarak bekjentgjorde at han ville trekke seg som president.
Annonse

Da en hel verden fulgte demonstrasjonene på Tahrirplassen i Kairo i januar- og februardagene i 2011, så det ut som om dette var et spontant opprør der folk til slutt hadde fått nok av president Hosni Mubaraks diktatur og vanstyre. Men revolusjonen var nøye planlagt. Etter hvert som stadig flere fikk tilgang til internett i Egypt, økte online-aktiviteten. Ikke minst var dette en trend blant de unge, som i svært mange tilfeller var i opposisjon til regimet.

I årene før den arabiske våren bygget disse omfattende nettverk der de kunne diskutere og planlegge mobiliseringer – i stor grad uten å bli rammet av sensuren. Og da opprøret i Tunisia spredte seg til Egypt, var nettaktivistene mer enn klare. De spredte oppmøtetidspunkter og koordinerte marsjrutene, og de la ut viktig informasjon, blant annet om hvordan man skulle forholde seg til tåregass. De hadde også lært seg hvordan de skulle spre videoer viralt, både gjennom sosiale medier og til tv-stasjoner som al-Jazeera.

Under medieradaren. Bruken av sosiale medier spiller en viktig rolle i Midtøsten-forsker Jon Nordensons bok «Fra opprør til kaos, Midtøsten etter den arabiske våren». Her tar forfatteren oss med til alle arabiske hjørner av dette eksplosive området – i fortid og i nåtid. Vi får lese om hvorfor opprør oppsto, hvorfor de lyktes og hvorfor de feilet. Hovedfokus er på Egypt, Tunisia, Syria og Jemen, men boken tar også for seg opptøyer som gikk under den internasjonale medieradaren i den første delen av inneværende tiår, ikke minst i Kuwait, der demonstrantene blant annet klarte å felle statsministeren. Og hvorfor kom ikke den arabiske våren til land som Qatar og De forente arabiske emirater? Nordenson gir svar.

Lese mer?

— Prøv Morgenbladet —
Det er
ettertanken
som teller
Inntil 30% rabatt
Bestill her
Annonse

Les om hvordan vi behandler dine personopplysninger

Vi anbefaler deg å lese personvernerklæringen og sette deg inn i hvordan vi behandler dine opplysninger. Den vil gi deg bedre oversikt over og kontroll på hva som brukes og lagres av dine persondata. Du finner all informasjon her.