Annonse
00:00 - 16. februar 2018

Danske tilstander

Hvor begynner man når man skal endre en folkesjel? For Anders Fogh Rasmussen var svaret klart: i kulturen, stupid.

De som elsker Amerika: Med støtten til George W. Bushs krig i Irak ville Anders Fogh Rasmussen forandre danskenes syn på sin rolle i verden i dag. På «Rebildsfesten» feires den amerikanske nasjonaldagen. I 2017 var Fogh Rasmussen blant talerne. Foto: Henning Bagger / NTB Scanpix
Annonse

Da Anders Fogh Rasmussen vant det danske folketingsvalget i 2001, begynte en omlegging av Danmark som skulle prege den politiske debatten i enorm grad i årene som fulgte. Med den nybakte statsministerens angrep på «eksperter og smaksdommere», fikk Danmark en forsmak både på kraften og mangelen på presisjon som ligger i de sveipende oppgjørene med «eliten» vi har vært vitne til nå mange år senere, enten vi snakker om brexit-debatten eller vår forrige kulturministers oppgjør med kulturlivet.

Med den storstilte lanseringen av debatten om en dansk kulturkanon, ville Fogh Rasmussen ikke bare endre hvordan danskene så på kulturpolitikk, men forandre hvordan de tenkte om nasjonen. Med sine innstramninger i innvandringspolitikken la han listen for en debatt som fortsatt pågår. Og i striden rundt Jyllandspostens Muhammed-karikaturer, jobbet han hardt (og ikke helt vellykket, som vi snart skal se) for å bli stående som en modig statsmann som ikke vikte en tomme når viktige prinsipper ble utfordret av ekstremister og unnvikende kulturradikalere.

Hvis verdier er viktigst. Mens mange av hendelsene som preget Fogh Rasmussens regjeringstid naturligvis ikke var planlagt på forhånd, var den dramatiske kursendringen resultatet av langvarig ideologisk pønsking. Som forfatterne av Værdikæmperne, en omfattende gjennomgang av den politiske vekkelsen som hjemsøkte vårt naboland fra 2001–2011, konstaterer allerede i forordet: «Etter et 20. århundre som man gjerne, og med rette, kaller det sosialdemokratiske århundret, ville Anders Fogh Rasmussen endre den danske folkesjel til sin, Venstres og det borgerlige Danmarks fordel.» Så hvor begynner man når man skal endre en folkesjel? For Fogh Rasmussen var svaret klart: I kulturen, stupid.

Allerede abonnent?
Fra
189 kroner
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning.
Du får alt stoffet som er i papiravisen,
eksklusive nettsaker, eAvis
og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse