Annonse
00:00 - 23. februar 2018

Å bygge en livsverden

Diktaturet er et slags dikt som forsyner menneskene med en felles verden, og det skjer gjennom bilder.

Tankeliv i det totalitære: I Siri Amalie Oftestads fjerde diktsamling, Soloppgang i Nord, har Nord-Korea åpenbart inspirert det fiktive landet Nord. Illustrasjonsfoto: Christian Belgaux
Annonse

Etter å ha gjennomført en rekke kunstprosjekter i Nord-Korea de siste ti årene, blant dem en norsk kulturfestival og Pyongyangs første rockekonsert, har Morten Traavik måttet leve i et mistankens lys. Han er blitt kalt «en nyttig idiot» for regimet og blitt beskyldt for å fremstille Nord-Korea som «en kunstinstallasjon». Kanskje er denne siste beskrivelsen ikke helt på viddene. Dokumentarer og kunstverk som portretterer Nord-Korea, gir ofte en følelse av å være vitne til noe uvirkelig, fordreid, ja oppdiktet.

Dette blikket er også til stede i Siri Amalie Oftestads fjerde diktsamling, Soloppgang i Nord, der Nord-Korea åpenbart har inspirert det fiktive landet Nord. Forsiden viser en nordkoreansk kvinne ikledd militærdrakt, i stolt positur mens hun holder opp et rødt, blafrende sjal. Diktene lar alt fra arbeidere til nyhetsopplesere til Den Fantastiske selv (Nords leder) komme til orde. Via denne flerstemmigheten undersøker tekstene forholdet mellom kollektiv og individ, totalitarismens ensretting og den suverenes ensomhet.

Ryddige gater, ulydige sinn. Til tross for de vidtrekkende temaene er språket likefremt, på grensen til det barnlige eller naive – ispedd en og annen sang til «Vår Leder». Det naive blikket gir diktene humor og umiddelbarhet, og speiler dessuten folkets uvitenhet: De lever etter myndighetenes strenge moral, men uten å vite hvorfor reglene er som de er. Statsideologien sørger riktig nok for gratis livsmening gjennom fellesskapet, men en svært skjør og kjedelig sådan: «alle ser like ut og sier det samme uansett».

ALLEREDE ABONNENT?
Kjøp abonnement
Inntil 50 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse