Annonse
00:00 - 02. februar 2018

Livets fjerde gangart

I romandebuten Gildra utforskar Hilde Susan Jægtnes menneske og makter i vulkansk natur.

Ramme: Med poetisk røyst brukar Hilde Susan Jægtnes Island som ramme og hesten som spegel i utforskinga av menneskets natur. Foto: Berta Drost / Getty Images
Annonse

I den islandske filmen Om hester og menn (2013) leiker regissør og manusforfattar Benedikt Erlingsson med skrøner og stereotypiar i eit islandsk bygdesamfunn der mennesket er minst like sterkt styrt av dei dyriske instinkta sine som islandshestane. I romanen Gildra prøver òg Hilde Susan Jægtnes å seie noko om korleis kultur og natur står i interaksjon med kvarandre.

«Hver stein er blitt spyttet ut av jorden og beveger seg over flatene, så sakte at ingen kan forstå det, mot sin egen mor, havet, det knapt synlige laget av sølv mellom himmelen og gårdene, som nesten alltid har vært der.» Med poetisk røyst, og med eit hakket større alvor enn Erlingsson, brukar forfattaren Island som ramme og hesten som spegel i utforskinga av menneskets natur.

Arbeidarlitteratur. Saman med norske Hanna er Gildra, islandshesten som ikkje så lett lèt seg temme, ein av protagonistane i historia. Romanen framstår i sin heilskap som eit slags poetisk-antropologisk studium, der seder og skikkar på den islandske landsbygda er objektet, og altså sett gjennom eit poetisk-lyrisk lys.

ALLEREDE ABONNENT?
Kjøp abonnement
Inntil 50 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse