15:32 - 16. januar 2018

Lydboken: Et forsvar

De som mener lydbøker fører til overfladisk lesning, overvurderer papirboklesere, mener forsker Anežka Kuzmičová.

Det er et spørsmål så gammelt som kassettspilleren: Er det å høre en lydbok like verdifullt som å lese teksten med øynene?

Kritikken mot den høylytte boken har vært tydelig: Den gir bare en flyktig og overfladisk gjengivelse av innholdet, og tillater deg ikke å fullt og helt bli dratt bort fra omgivelsene rundt deg og inn i teksten. Som litteraturviter Harold Bloom sa det i et intervju med the New York Times: «Dyp lesing trenger virkelig det indre øret – og det ytre. Du trenger hele den kognitive prosessen, den delen av deg som er åpen for kunnskap. Du trenger teksten foran deg.»

Denne kritikken mot høylytte bøker stemmer ikke, mener den svenske forskeren Anezka Kuzmičová, forfatter og postdoktor ved institutt for kultur og estetikk på Stockholm universitet, som har spesialisert seg på kognitive prosesser.

Annonse