Annonse
15:32 - 16. januar 2018

Lydboken: Et forsvar

De som mener lydbøker fører til overfladisk lesning, overvurderer papirboklesere, mener forsker Anežka Kuzmičová.

Annonse

Det er et spørsmål så gammelt som kassettspilleren: Er det å høre en lydbok like verdifullt som å lese teksten med øynene?

Kritikken mot den høylytte boken har vært tydelig: Den gir bare en flyktig og overfladisk gjengivelse av innholdet, og tillater deg ikke å fullt og helt bli dratt bort fra omgivelsene rundt deg og inn i teksten. Som litteraturviter Harold Bloom sa det i et intervju med the New York Times: «Dyp lesing trenger virkelig det indre øret – og det ytre. Du trenger hele den kognitive prosessen, den delen av deg som er åpen for kunnskap. Du trenger teksten foran deg.»

Denne kritikken mot høylytte bøker stemmer ikke, mener den svenske forskeren Anezka Kuzmičová, forfatter og postdoktor ved institutt for kultur og estetikk på Stockholm universitet, som har spesialisert seg på kognitive prosesser.

ALLEREDE ABONNENT?
Kjøp abonnement
Inntil 40 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse

Men da forfatteren debuterte med romanen Falketårnet i 1985, var det omvendt.