00:00 - 12. januar 2018

Gulosten glipper

Biografien om en av krigens mest fascinerende figurer får leseren til å lengte etter sammenhengene.

Skurk til helt: Under krigen tjenestegjorde den tidligere spritsmugleren Johannes «Gulosten» Andersen (t.h.) blant annet på en motortorpedobåt med base på Shetland. Foto: NTBs Krigsarkiv/Riksarkivet

For Johannes Andersen, en vanekriminell som på 1930-tallet ble kalt «Gulosten» og som opererte som spritsmugler sammen med Arthur Omre, ble krigsdeltagelsen «en lykke», skriver Per E. Hem. Gjennom likvideringen av en angiver i Norge og heltemodig innsats på en motortorpedobåt (MTB) med base på Shetland ble han tatt inn i varmen av samfunnets elite.

Men sommeren 1945 dreper han to forsvarsløse tyske krigsfanger. To år senere blir saken henlagt med en påtaleunnlatelse i statsråd. Forsvarets generaladvokat, riksadvokaten, Milorg-leder og forsvarsminister Jens Chr. Hauge, og kanskje kong Haakon selv hadde presset på.

Gulosten, dag for dag. I 1946 skrev Gulosten sin selvbiografi, den solgte mer enn Max Manus sin, senere har det kommet ytterligere to biografier. Boken til Hem er den fjerde og stiller i en egen klasse. Han har et profesjonelt grep, legger frem masse nytt materiale. Vi kan følge livet til Gulosten, fra fattigslig oppvekst på Oslo øst, tvangsskole, guttehjem, mye alkohol og mer kriminalitet. Krigen åpner for nye roller, men også fyll og skryt, han blir en fare for andre, sendt til Sverige og England. Så dobbeltdrapet, nok en gang i fylla.

Annonse