Annonse
00:00 - 05. januar 2018

Popkulturrevolusjonen

 Kinas største science fiction-forfatter, Liu Cixin, er blitt en av hovedpersonene i landets forsøk på å konkurrere mot amerikansk populærkultur. Det liker han dårlig.

Kultureksport: Liu Cixins bok The Three Body Problem er en av Barack Obamas favorittbøker. Forfatteren har lite tro på kinesisk filmindustri, selv om de vil gjenskape hans verk.
Annonse

 «Under kulturrevolusjonen hadde vi ikke engang ideen om science fiction», sier Liu Cixin.

Den kinesiske forfatteren er på farten gjennom gangene i dypet av et konferansekompleks utenfor Helsinki denne augustdagen. Han er akkurat ferdig med et timelangt intervju med en gruppe kinesiske videobloggere. Om en halvtime skal han snakke for en smekkfull sal.

Liu er en av de største stjernene på Worldcon, den store årlige samlingen for fantastisk litteratur, denne gang satt til Finland. Konferansebygget er fylt til bristepunktet med godt over 7000 science fiction- og fantasy-kjennere. Det merkes på både luftkvalitet og temperatur. Lius svarte skjorte og bukse er allerede gjennomsvett. På sin vandring stoppes han stadig vekk av ærbødige fans (– Åh! Det å se ham her! Det er bare utrolig, utbryter en film- og tv-lektor fra Universitetet i Nottingham etter å ha fått hilse på forfatteren).

Annonse