00:00 - 26. januar 2018

Narkodealer med legelisens

Hva har en av verdens rikeste familier til felles med fattige unggutter fra Mexico, spør Willy Pedersen.

Epidemi: En 32-åring har tatt en overdose opioider i Boston. USA står nå overfor en opioidepidemi uten historisk sidestykke. Foto: Brian Snyder/Reuters/NTB sScanpix

For noen år siden gled Sackler-familien inn på Forbes Top 20-listen over de rikeste i USA. Familien var ikke ukjent, den hadde gitt donasjoner til Guggenheim, Tate og Louvre, etablert professorater ved Harvard, Columbia og Oxford. Men få visste hvor pengene egentlig kom fra.

Familiens suksesshistorie skulle etter sigende ha startet med tre brødre. De var sønner av jødiske innvandrere og vokste opp i Brooklyn. De var skoleflinke, alle studerte medisin, og skulle senere «ha tjent penger på legemidler». Men plasseringen på Forbes-listen innebar at familiens firma Purdue Pharma kom i nytt søkelys. Familien hadde snakket om gavmilde donasjoner, sjelden om Purdue. Mesteparten av inntektene skrev seg fra legemiddelet Oxycontin, som har tjent inn 35 milliarder dollar bare i USA. Problemet er bare at virkestoffet oxycodone er «en kjemisk kusine av heroin».

Samtidig som Sackler-familien tok plass på Forbes 20 ble det klart at USA står overfor en opioidepidemi uten historisk sidestykke. Amerikanerne har nå sett 64 000 overdosedødsfall på  ett år, godt over antallet amerikanere som døde i hele Vietnamkrigen.

Annonse