Annonse
00:00 - 19. januar 2018

Landskap til leie

Lurer du på hvorfor det er flere traktorer langs veien enn før? Svaret ligger i eiendomshistorien.

Traktorrevolusjon: Olaf Qvale (1889 – 1955) kjører traktor med en okse som skal til slakting fra Arnkværn gård i Ringsaker. Apropos traktor: Den tradisjonelle kombinasjonen skogsarbeider/småbruker ble borte da traktoren erstattet hesten i skogen. Foto: Ukjent fotograf / Domkirkeoddens fotoarkiv
Annonse

Da Hans Sevatdal, professor i jordskifte fra 1980 ved Norges landbrukshøgskole, døde i 2015, etterlot han seg et bokmanuskript om norsk eiendomshistorie. Jordskifte og eiendomshistorie hadde vært Sevatdals arbeidsområde fra slutten av 1970-årene, og hans første kompendium i eiendomshistorie til bruk i undervisningen av kommende jordskiftedommere og eiendomslandmålere er fra denne tiden. Sevatdals kollegaer, de fleste fra jordskiftemiljøet ved Universitetet i Ås, har redigert og fullført det etterlatte manuskriptet. Dermed er det et livsverk som her med gode kollegaers hjelp er samlet mellom to permer.

Også Eigedomshistorie er altså en lærebok for kommende jordskiftedommere. Emnet kan virke sært og spesielt, men boken er i virkeligheten svært interessant lesning fra første til så å si siste side.

Håndbarking. For eksempel kan nysgjerrige mennesker her la seg opplyse om at den tradisjonelle kombinasjonen skogsarbeider/småbruker ble borte da traktoren erstattet hesten i skogen, og lastebilen ble brukt til tømmertransporten i stedet for fløting.

ALLEREDE ABONNENT?
Kjøp abonnement
Inntil 50 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse