Annonse
00:00 - 19. januar 2018

Kampen om statsmakten

Forholdet mellom den første og den andre statsmakt har vært undergitt store forandringer siden 1814, men ingenting slår betydningen av parlamentarismen.

Vekselspill: Boken handler primært om forholdet mellom den utøvende myndighet (kongen/regjeringen) og Stortinget, et vekselspill som til de grader har vært i bevegelse, og fortsatt er det. Bildet er fra rundt 1930. Foto: Karl Harstad / Oslo Museum
Annonse

Professor emeritus i statsvitenskap Trond Nordby (f. 1943) er kjent som en kompromissløs motstander av det norske kongedømmet, og fornekter seg heller ikke i sin seneste bok Norges politiske system etter 1814: « Spesielt i nyttårstalene strør [kongen] om seg med banaliteter ingen andre, av frykt for å bli stemplet som naive, vil si høyt. Slik fungerer Kongen som profet i banaliteter.»

Boken handler primært om forholdet mellom den utøvende myndighet (kongen/regjeringen) og Stortinget, et vekselspill som til de grader har vært i bevegelse, og fortsatt er det. Forfatteren får godt frem hvilket trekantdrama dette faktisk var fra 1814 og til dels helt frem til 1905, da siste rest av personlig kongemakt ble luket vekk. Parlamentarismens betydning har vært stor, men Nordby dokumenterer at forholdet mellom Stortinget og regjeringen naturlig nok er sterkt påvirket av om man har en flertalls- eller mindretallsregjering. Styrkningen av Stortinget som kontrollorgan på 1990-tallet skjedde i en periode med mindretallsregjeringer, og da uttrykket stortingsregjereri var flittig i bruk.

De forsvunne domstoler. Betegnelsen «det politiske systemet» er i denne boken avgrenset til relasjonen mellom to av statsmaktene. Går vi til Store norske leksikon får vi vite at det normalt er en «samlebetegnelse for hvordan den norske staten er organisert og hvordan staten samhandler med det øvrige samfunnet».

ALLEREDE ABONNENT?
Begrenset sommertilbud
Inntil 50 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse