Annonse
00:00 - 05. januar 2018

Glødende lommerusk

Pål Norheims gentlemansbetraktninger fra livets piazza er like interessante for hva de utelater, som for hva de omtaler.

Selveste livet: Bokens mørklagte felter bunner i klare estetiske preferanser, som man bare kan lure på om iblant smittet over på livet selv. Foto: Elias Dahlen
Annonse

Jeg rakk å bli like glad i skribenten Pål Norheim på avstand som resten av den ganske vide kretsen som møtte ham på Facebook, der han tok rollen som leken nysgjerrigper og meglende vismann i en ustoppelig serie ordvekslinger. Da han døde brått i august, ble også jeg rystet av spranget fra nærvær til fravær som den digitale kommunikasjonen forsterket. Borte? Han som kommenterte og sendte likes for bare noen dager siden?

Nå foreligger Oppdateringer 2, et bearbeidet utvalg av Norheims Facebook-tekster, som tar opp tråden noen uker etter at forløperen Oppdateringer (2014) sluttet, og runder av halvannen måned før han logget av for godt. Det gir mulighet til å holde dette nærværet fast litt til (jeg assosierer til funksjonen «Facebook viser deg minnene dine»), men også til å se nærmere på hva som forblir skjult i den halvbekjennende formen Norheim og det sosiale mediet sammen legger opp til.

Vingespenn. Oppdateringer 2 deler mange likhetstrekk med forløperen. Det handler mye om motstand mot absolutistiske tenkemåter, sorgen (men iblant også gleden) over hvordan digitale livsformer utvisker kulturelle forskjeller, dveling ved omkullkastende oppvekst som misjonærbarn i Etiopia og ungdom i Mo i Rana, og essayistiske rapporter fra voksent dagligliv – eller kanskje heller natteliv – som kombinert skribent og helse- og omsorgsarbeider i bergenstraktene.

ALLEREDE ABONNENT?
Begrenset sommertilbud
Inntil 50 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse