Annonse
00:00 - 19. januar 2018

Emma Bovary gjenoppstår på nynorsk

Gustave Flauberts klassiske «roman om ingenting» er fremdeles lesning så lidenskapelig at man ikke kan legge den fra seg.

Filmatisk: Regissøren Claude Chabrol sa om sin filmversjon av Madame Bovary - med Isabell Huppert i hovedrollen - at han i liten grad trengte å tilpasse teksten, det var bare å følge Flauberts egne indikasjoner. Foto: NTB Scanpix
Annonse

Skald forlag, som siden 1991 har holdt seg diskré men standhaftig på post i Leikanger, trer nå frem i rampelyset med en klassikerserie, der ambisjonen er å berike oss med verdenslitteraturens viktigste verk i ny, nynorsk språkdrakt: dette i henhold til forlagets egenpresentasjon. Hittil har prosjektet i løpet av to år resultert i fem bøker, av Kafka, Mary Shelley, Joyce, Musil, og nå Flaubert, som er representert med Madame Bovary fra 1857.

En klassiker er en tekst som ikke dør; den leses om igjen av nye generasjoner i nye historiske kontekster, og blant disse lesningene har oversettelser en spesiell status. Der skal originalens udødelighet formidles gjennom oversettelsens timelighet, slik at verkets opprinnelige friskhet gjenoppstår i et fremmed språk.

Ferdig adaptert. Madame Bovary er en av verdens mest kjente romaner og en obligatorisk referanse for alle som vil forstå romansjangerens historiske utvikling. Allerede i samtiden ble den oppfattet som en litterær revolusjon. Flaubert ville skrive «en bok om ingenting», det var hva han så som en passe utfordring for å oppfinne og utvikle en ny skrivekunst, der den narrative prosaen skulle opphøyes til estetisk autonomi.

ALLEREDE ABONNENT?
Kjøp abonnement
Inntil 40 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse

Men da forfatteren debuterte med romanen Falketårnet i 1985, var det omvendt.