00:00 - 26. januar 2018

Diktkonkurranse om sport

Det litterære sportstidsskriftet Olympiastadion arrangerer diktkonkurranse under OL. Morgenbladet er samarbeidspartner.

Selve sirkeldansen: Skøyter er en av de mest poetiske idrettene.

Sport og litteratur hører sammen, som kølle og puck. Hvorfor?

– I et land som Norge handler det mye om natur og historie. Vinter og vintersport er sentrale kjennetegn ved nasjonen, og da er dette også interessant å utforske litterært, sier Peder Samdal, redaktør i Olympiastadion tidsskrift.

Nå lanserer tidsskriftet diktkonkurranse i forbindelse med OL, i samarbeid med Morgenbladet og Nasjonalbiblioteket.

– Vi er en vintersportsnasjon, med lange tradisjoner for hverdag og lek på snø og is. Naturen er en stor inspirasjonskilde for mange poeter. Langrenn, skihopp og skøyter er alle sporter underlagt naturen på en eller annen måte. I Norge har viktige poeter som Olav H. Hauge, Harald Sverdrup og Jan Erik Vold skrevet dikt om vintersport. Noe av det som er fint med poesi og annen skjønnlitteratur om sport, er at det gir andre bilder og et annet språk enn det vi finner i massemediene. Olympiastadion mener det er viktig å få frem dikt og prosa om sport. Sport er en viktig del av livet for mange, og derfor trenger vi nedslag og spor etter det i litteraturen, sier Samdal.

Sekretariat. Også under OL i 2014 arrangerte Olympiastadion diktkonkurranse. Den gang vant Sigrid Sørumgård Botheim, med et dikt om skiballett. Botheim har utgitt litteratur i bokform, men også en lang rekke upubliserte poeter sendte inn arbeider. Konkurransen er med andre ord åpen for alle. Vinnerdiktet vil bli presentert under et arrangement på Nasjonalbiblioteket 22. februar, der Samdal vil diskutere sportspoesi med Botheim, forfatter Henrik Langeland og redaktørkollega Endre Ruset. Diktet blir også trykket i Morgenbladet. I juryen sitter Samdal, Botheim, Jostein Wang fra Olympiastadion samt undertegnede.

Snø. Samdal publiserte selv et dikt på Olympiastadion sist uke: «55 centimeter snø».

55 centimeter snø

legger seg over Oslo 2022 og 500 000 vafler

55 centimeter snø

legger seg over 75 flasker Chianti og Pinot Grigio

Utdraget viser at sportsdikt ikke bare handler om skjønnhet og eksistensialisme, men også om idrettspamper og politikk.

– Det skal bli spennende å se hva slags dikt vi får inn. Jeg regner med at vi kommer til å se en poetisk reaksjon på alle skandalene. Sport og politikk har alltid vært mikset sammen, selv om IOC sier noe annet. Sigrid Sørumgård Botheims vinnerdikt fra Sotsji 2014, om skiballett, hadde definitivt en politisk brodd rettet mot Vladimir Putin og den vanskelige situasjonen for homofile og lesbiske i Russland.

– Hvilken sport er mest poetisk?

– Både hopp og skøyter er poetiske vintersporter, men en god femmil kan også ha et drag av narrativ, elegant lyrikk i seg. Skihopp berører det himmelske, skøyter, selve sirkeldansen. Kunstløp er også en poetisk sport. Men skihopp er nok den mest poetiske sporten, ettersom den handler om et kort presist øyeblikk, akkurat som dikt, og det handler i stor grad om stil, sier Samdal.


 

Send inn ditt sportsdikt til kontakt@olympiastadion.no

Nasjonalbiblioteket starter i februar en egen utstilling og arrangementsserie om vintersport. Samtalen 22. februar er en del av dette.

Du har nå lest en gratis smakebit fra Morgenbladet. Vil du ha mer godt lesestoff? Les Morgenbladet digitalt i 10 uker for 10 kr. Bli abonnent
Annonse