00:00 - 05. januar 2018

Cornel West viser Ta-Nehisi Coates sine sosialistiske steintavler, skriver Lasse Midttun.

Wests angrep på Coates handler om klasse og identitet, skriver Lasse Midttun.

I ti år har Ta-Nehisi Coates vært blant de mest fremtredende offentlige afroamerikanske stemmene i USA. Men nå er han utsatt for et knallhardt angrep fra en annen svart intellektuell og forfatter, og ikke hvem som helst, men Cornel West.

Harvard-professoren West er 65 år og en tungvekter. Han startet som deltager i borgerrettskampen allerede på high school før han begynte på filosofistudier i 1970. Blant bøkene hans er Race Matters fra 1994, og inspirasjonskildene hans er først og fremst Malcolm X, Black Panthers og svart frigjøringsteologi.

Coates er neste generasjon, fortsatt bare 42, sønn av en svart grasrotaktivist med eget forlag. Motsatt av filosofen West droppet Coates ut av universitetet for å skrive, først lokalt, etter hvert for The Atlantic. Det ga ham plattformen for det som er blitt noen av de sterkeste bøkene om svart politisk bevissthet de siste ti årene, som Between the World and Me og We Were Eight Years in Power. Den siste, med tekster om Obamas presidenttid, havnet øyeblikkelig på listene over årets beste.

Annonse