Annonse
00:00 - 22. desember 2017

Lasse Midttun om foreningen Norske Forfattere

Forfatterforeningen bør vurdere opptakskriteriene sine, skriver Lasse Midttun.

Annonse

Den Norske Forfatterforening har vært gjennom et turbulent år. Den respekterte barne- og ungdomsbokforfatteren Arne Svingen har luftet at en moderne forfatterforening burde kvitte seg med strenge opptakskriterier og sjangergrenser - og den forsmådde opptakssøker Jan Ove Ekeberg har gått i bresjen for stiftelsen av en ny alternativ forfatterforening, Norske forfattere, som vil ta opp forfattere etter mer inkluderende kriterier enn den tradisjonelle foreningen.

Flere kuttforslag i kulturbudsjett har vært oppe, samtidig som kulturministeren har gjort det klart at fagstyringen av pengestrømmen i kulturlivet skal begrenses. På toppen av det hele er Efta igjen på banen med sin evinnelige kampanje mot det norske fastprissystemet for bøker. Julebrevet fra Forfatterforeningens leder, Heidi Marie Kriznik, må ha vært fyldig i år.

Forfatterforeningen er altså på nippet til å få en konkurrent, noe den også hadde mellom 1952 og 1966 – men forskjellene på da og nå er betydelige. I 1952 hadde Norsk Språknemnd, senere Språkrådet, som mandat å arbeide for innføringen av samnorsk, et arbeid som Stortinget hadde påbegynt i og med rettskrivningsnormalen av 1938, men som ble avbrutt og nærmest ødelagt av krigen, må man si, siden Nasjonal Samling benyttet samnorsk og Adolf Hitlers Min kamp kom på samnorsk.

Lese mer?

ALLEREDE ABONNENT?
ABONNEMENT
Fra kr 39,-
per uke ved kjøp
av 12 mnd abonnement
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse

Les om hvordan vi behandler dine personopplysninger

Vi anbefaler deg å lese personvernerklæringen og sette deg inn i hvordan vi behandler dine opplysninger. Den vil gi deg bedre oversikt over og kontroll på hva som brukes og lagres av dine persondata. Du finner all informasjon her.