Annonse
00:00 - 22. desember 2017

Ja vel, herr departementsråd

Forfatteren av Kunnskapsdepartementets historie har redigert festskriftet til en av sine viktigste kilder. Det reiser spørsmål.

Kunnskapspolitikk: Arbeiderpartiets satsing på å bryte ned de sosiale skillene i utdanningsløpet ble drevet frem ved opprettelsen av en rekke sakkyndige råd. Her er Ottosen-komiteen, som fikk stor betydning for utbyggingen av høyere utdanning på slutten av 60-tallet. Foto: NTB Scanpix
Annonse

I Kim Helsvigs nye bok om Kunnskapsdepartementets historie får vi et inntrykk av de overveldende forandringene dette departementet – tidligere Kirke- og undervisningsdepartementet – har vært gjennom etter andre verdenskrig. 

Arbeiderpartiets enorme satsing på å bryte ned de sosiale skillene i skole- og utdanningsløpet, med innføringen av den niårige grunnskolen og en mer integrert videregående skole, ble drevet frem ved opprettelsen av en lang rekke sakkyndige råd tett på Kirke- og undervisningsdepartementet, men likevel på utsiden. Etter hvert ble disse rådene politikkutformende stater i staten, mens departementet nærmest druknet i enkeltsaker på 1970-tallet.

Målefokus. Etter mange harde runder, ikke minst da Gudmund Hernes utfordret lærerorganisasjonene på 1990-tallet, klarte departementet å gjenvinne kontrollen, kvitte seg med de fleste av de sakkyndige rådene, og til og med (omsider) få på plass Utdanningsdirektoratet i 2004. 

Lese mer?

ALLEREDE ABONNENT?
ABONNEMENT
Fra kr 39,-
per uke ved kjøp
av 12 mnd abonnement
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse

Les om hvordan vi behandler dine personopplysninger

Vi anbefaler deg å lese personvernerklæringen og sette deg inn i hvordan vi behandler dine opplysninger. Den vil gi deg bedre oversikt over og kontroll på hva som brukes og lagres av dine persondata. Du finner all informasjon her.