00:00 - 15. desember 2017

Olaf Haagensen om Sara Omars roman Dødevaskeren

En romanlekkasje om æresvold i muslimske miljøer har fanget Danmarks oppmerksomhet, skriver Olaf Haagensen.

Forfatter og varsler: Sara Omars debutroman Dødevaskeren har skapt overskrifter i Danmark de siste to ukene, og underlagt forfatteren politibeskyttelse. Foto: Miriam Dalsgaard

På de første sidene av Sara Omars nyss utgitte roman Dødevaskeren skjer følgende: En ung jente har prøvd en sykkel og samtidig fått mensen for første gang, det har kommet blodflekker på kjolen hennes. Faren er rasende, for i hans hode er blod i underlivet ensbetydende med det første samleiet, og det skal skje på bryllupsnatten. Han kan ikke leve med en skjendet datter, erklærer han for menneskene som har samlet seg utenfor huset. Og så skjærer han tungen ut av munnen på datteren, deretter skjærer han av begge ørene, «tæt ved kraniet». Allahu akbar.

Kanoniseringen av Omars roman begynte så å si i utgivelsesøyeblikket. Litteraturredaktør i avisen Information, Peter Nielsen, ga anmeldelsen sin tittelen «Først Yahya Hassan, nu Sara Omar» og åpnet med disse ordene: «I dag torsdag den 30. november 2017 bliver der med dansk-kurdiske Sara Omars roman Dødevaskeren skrevet et nyt vigtigt kapitel i dansk litteraturhistorie.» Når leste du sist en anmeldelse der kritikeren mente boken var av en slik historisk betydning at det var nødvendig å innprente utgivelsesdatoen hos leserne?

I kraft av sitt tema – æreskultur og -vold i muslimske samfunn – har Dødevaskeren utløst alarmene i avisenes samfunns- og debattseksjoner og ført til at 30. november 2017 også markerer overgangen fra et liv uten, til et liv med politibeskyttelse for Omar. Samtidig har den ekstreme fortellingen om å være jente i irakisk Kurdistan, hvor Omar selv er født og oppvokst, sikret henne en plattform for å snakke om det hun «har set, følt, overværet og mærket […] på egen kropp», som hun formulerte det i et av de mange intervjuene hun har gitt siden romanen utkom.

Annonse