00:00 - 08. desember 2017

Bernhard Ellefsen om NRKs litteraturjournalistikk

Frykt for folkeopplysningen preger NRKs litteraturdekning, skriver Bernhard Ellefsen.

NRK har fått kritikk for sine kulturjournalistiske prioriteringer denne høsten. Nedleggelsen av poesiprogrammet «Diktafon» på P2 ble møtt med protester fra poeter og entusiastiske lyttere. De to nye programsatsingene «Brenners bokhylle» på NRK2 og «Ordet fanger» i P2 ble lansert omtrent samtidig som podkasten «Kritikerne» ble lagt ned, og ga tegn om en klar marginalisering av de profesjonelle lesernes stemmer hos landets allmennkringkaster.

Høstens redaksjonelle valg viser at NRKs kulturredaksjon er ikke opptatt av å dekke litteratur ut fra vanlige journalistiske kriterier. De ønsker ikke å være kritiske, hverken mot den litterære kunsten selv eller mot de kreftene som utgir og omsetter den. Snarere vil de formidle leseglede og entusiasme. De to nye programmene er tydelige resultat av denne holdningen, og bør vurderes med det som premiss.

Ser vi bort fra det faktum at Brenners program lanseres samtidig som kritikken så å si er død og begravet på Marienlyst, er det liten tvil om at dette er noe av det beste NRK har laget på mange år. Ideen om å portrettere rike personligheter som Odd Nordstoga, Kjersti Horn, Thomas Hylland Eriksen og Håkon Bleken ved å snakke om bøker som har betydd mye for dem, gir samtaler som går langt utenpå det vi er blitt vant til å se i ulike talkshows

Annonse