Annonse
00:00 - 22. desember 2017

Mennesket og minnene

Med overskudd og oppfinnsomhet introduserer Joakim Kjørsvik oss for mennesker som ikke følger mønsteret.

Variert: I Joakim Kjørsviks Folk jeg husker er fortellingene så varierte at man aldri helt vet hvilke grep som skal møte en på neste side eller hvilken stemning man vil bli hensatt i. Foto: Christian Belgaux
Annonse

Å kjæle for fortiden kan fort sløve ens blikk på nåtiden. Kanskje er det derfor jeg er mildt skeptisk til den amerikanske kunstneren Joe Brainards kultutgivelse Jeg husker, som utkom i norsk oversettelse i høst. Det bakoverskuende blikket blir fort for svermerisk. 

Like fullt er Brainards korte utbroderinger av smått og stort fra minnets «Wunderkammer» en åpenbar referanse for Joakim Kjørsvik tredje bok, Folk jeg husker, som har fått sjangerbetegnelsen fortellinger. Her presenteres en rekke små portretter av folk som har spilt en rolle – om den så har vært aldri så kort og ubetydelig – i jeg-personens liv.

Rikt befolket univers. Kjørsviks tekster er alt annet enn nostalgiske, i hvert fall om man forstår nostalgi som en lengsel bakover. Fortid og minnesarbeid er mindre viktig enn menneskene som fremtrer, og det er svært ulike typer som her har festet seg i fortellerens pannebrask. Vi møter parkeringsvaktkolleger, barndomsvenner, svirebrødre, kunder, kjærester og kollektivsamboere.

ALLEREDE ABONNENT?
Begrenset sommertilbud
Inntil 50 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse