11:11 - 14. desember 2017

Kaldt produkt

Bjørn Vassnes forteller oss noe viktig om frostens historie og fremtid. Det hadde vært nok.

Hvitt og kaldt: Bjørn Vassnes skriver om hvilken rolle kulde, snø og is har spilt i jordens utvikling, men krydrer av og til med for mange personlige anekdoter til at boken blir en formtopp. Her er pingviner på spasertur i Antarktis. Foto: Barcroft/Barcroft Media via Getty Images

Frostens rike – Kryosfæren og livet er en av disse bøkene som tar et fenomen, bryter det løs fra sin vante sammenheng, studerer det nøye, for så å benytte det som prisme for å diskutere så å si alle sider ved vår tilværelse. Sjangeren kan kalles flyplasslitteratur, du har sett stablene ligge der i avgangshallens bokhandel. 

Når bøkene lykkes, kan resultatet bli svimlende reorienteringer av våre forestillinger om verdens sammenheng og menneskets plass i den. Dertil forsynes leseren med en uendelighet av anekdoter og fun facts til bruk i selskapslivet («Faktisk, så viser forskning at …»).

Denne ambisiøse skrivemåten krever betydelige retoriske og fortellende evner hos forfatteren, som lar hen formidle et stort og komplekst saksfelt på en uanstrengt og medrivende måte. Forskningsjournalist Bjørn Vassnes (Klassekampen, tidligere Morgenbladet og NRK) har gjort et tappert forsøk, men Frostens rike er ikke blitt en slik bok.

Annonse