Annonse

Annonse

00:00 - 08. desember 2017

Den gamle mannen og virkeligheten

Knut Ødegårds dikt sier oss mer om den aldrende kroppen enn om samfunnskroppen.

Knut Ødegårds dikt om aldring er såre, nøkterne og forsonende på samme tid. Illustrasjonsfoto: Melanie Stetson Freeman/The Christian Science Monitor/Getty Images

Gjennom et 50-årig forfatterskap, et nesten like langt kritikervirke og et oversetterarbeid som har resultert i gjendiktninger av islandsk lyrikk samt alle Edda-diktene, har Knut Ødegård bidratt betydelig til vårt litterære økosystem.

Den produktive litteraten tilhører samme generasjon som Profil-kretsen, men i stedet for et sosialistisk fellesskap, var det den norrøne tradisjonen som lokket ham mest. Mens han selv har bodd delvis på Island siden 1980-tallet, har diktene hans også beveget seg utover landegrensene. I dag er han vår mest oversatte nålevende poet, med bøker på 37 språk.

Forfallsbeskrivelser. Tida er inne er Ødegårds trettende diktsamling, ble nominert til Brageprisen og kommer åtte år etter hans forrige. I fire nummererte seksjoner åpnes fortid, nåtid og fremtid opp, for ofte å overlappe hverandre. Dikterjeget er en aldrende mann som er sterkt til stede i egen forfallen kropp, og som tenker tilbake på episoder og skikkelser fra barndommen.

Lese mer?

UKEPASS
59,-
per utgave
Inkluderer også tilgang til arkiv og eAvis.
Årets ukesavis! European Newspaper Award
ABONNEMENT
Fra 170,-
per måned
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Inkluderer eAvis og tilgang til hele arkivet med over 50 000 artikler.

Annonse