Annonse
00:00 - 08. desember 2017

Den gamle mannen og virkeligheten

Knut Ødegårds dikt sier oss mer om den aldrende kroppen enn om samfunnskroppen.

Knut Ødegårds dikt om aldring er såre, nøkterne og forsonende på samme tid. Illustrasjonsfoto: Melanie Stetson Freeman/The Christian Science Monitor/Getty Images
Annonse

Gjennom et 50-årig forfatterskap, et nesten like langt kritikervirke og et oversetterarbeid som har resultert i gjendiktninger av islandsk lyrikk samt alle Edda-diktene, har Knut Ødegård bidratt betydelig til vårt litterære økosystem.

Den produktive litteraten tilhører samme generasjon som Profil-kretsen, men i stedet for et sosialistisk fellesskap, var det den norrøne tradisjonen som lokket ham mest. Mens han selv har bodd delvis på Island siden 1980-tallet, har diktene hans også beveget seg utover landegrensene. I dag er han vår mest oversatte nålevende poet, med bøker på 37 språk.

Forfallsbeskrivelser. Tida er inne er Ødegårds trettende diktsamling, ble nominert til Brageprisen og kommer åtte år etter hans forrige. I fire nummererte seksjoner åpnes fortid, nåtid og fremtid opp, for ofte å overlappe hverandre. Dikterjeget er en aldrende mann som er sterkt til stede i egen forfallen kropp, og som tenker tilbake på episoder og skikkelser fra barndommen.

Vi kan ikke love ketsjup til alle,
men vi lover å servere deg viktige saker hver dag.
Annonse

Les om hvordan vi behandler dine personopplysninger

Vi anbefaler deg å lese personvererklæringen og sette deg inn i hvordan vi behandler dine opplysninger. Den vil gi deg bedre oversikt over og kontroll på hva som brukes og lagres av dine persondata. Du finner all informasjon her.

Mer fra Bøker